• schooljaarplan-home-shadow
 • Van gelukkige leraren leer je de mooiste dingen

  Geplaatst op 4 juli 2018 door Marja Klaver

  geluk-begint-bij-jou-250px

  Werkdruk was het thema van dit schooljaar. Ruim de helft van de leraren (56%) geeft aan dat het niveau van de werkdruk te hoog is (DUO monitor 2016). Dat geeft letterlijk stress.

  Een grote tegenhanger van stress is je gelukkig voelen. Want ook al zijn er zaken te verbeteren, ook als is je glas half of misschien zelfs driekwart leeg, dan nog is het tegelijkertijd voor de helft of voor een kwart vol. Graag sluit ik het schooljaar af met 3 suggesties om stil te staan bij je geluk, door aandacht te besteden aan onze drie basisbehoeften, of je nu kind of volwassen bent.

  Competentie

  Ik ben goed in wat ik doe, ik kan het. We willen ons graag competent voelen. Neem een moment om je zegeningen te tellen, zodat je aandacht hebt voor dat wat dit jaar goed is gegaan en wat jij goed hebt gedaan. Daar word je blij van. Zeker als je kijkt naar jouw aandeel daarin. Zo ontdek je waar jouw talent legt, waar jij competent in bent.

  Relatie

  Loop in gedachten je teamleden eens na. Met wie heb je heerlijk samengewerkt, wie maakt dat het voor jou fijn is om naar je werk te gaan? En heb je dat die ander uitgebreid verteld? Verras de ander met een klein of groot gebaar, waar jij blij van wordt. Een kaartje met een mooi compliment of een uitnodiging om samen te gaan lunchen. Wist je trouwens dat wij mensen in het algemeen het fijner vinden om te geven dan te ontvangen, zo blijkt uit onderzoek. Herkenbaar?

  Hoe is jouw ervaring? Ik herken me er wel in, om eerlijk te zijn, mag ik het zelf ook meer doen. Dat is nou weer mooi van een blog schrijven, je geeft jezelf ook weer een cadeautje.

  Autonomie

  We willen graag het gevoel hebben dat we zelf beslissingen kunnen nemen en invloed kunnen uitoefenen. Sluit het schooljaar bewust af en doe dat op een manier die bij jou past. Ik had een collega op de – zoals dat toen heette – Sociale Academie. Hij besteedde de laatste dagen van het schooljaar aan het sorteren en opruimen van zijn papieren. De manier waarop en het genoegen waarmee hij dat deed, ik weet het nog steeds. Zo groeide hij naar de vakantie toe.

  Want, zoals Loesje zegt:

  van gelukkige leraren leer je de mooiste dingen

  Dus, zorg goed voor jezelf en organiseer geluksmomenten. Zo kun je onderzoeken hoe jij de uitspraak, ‘geluk begint bij jou’, beleeft. In de vakantie heb je, althans dat geldt voor mij, daar tijd en ruimte voor. Ik ga een stukje van die tijd gebruiken om een paar Klaverbladen over geluk te schrijven. En waar wordt jij gelukkig van?

  Ik wens je een hele mooie, gelukkige en welbestede zomer toe en graag tot daarna.

   

  Delen met:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

  Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Name *
  Email *

  Comment *

  De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>