Omgaan met ouders

Je kunt het beste voorspellen hoe de kinderen het op school zullen doen, door te kijken naar de manier waarop de ouders betrokken zijn bij de schoolloopbaan van hun kind.

Stel je even voor hoe het zou zijn… een school waar alle ouders en leraren samenwerken in het belang van het kind… waar elke ouder ambassadeur is van de school… waar ieder kind zijn persoonlijk record haalt.

Dit is het effect van 100% ouderbetrokkenheid. Als alle ouders betrokken zijn, spreek je dit- vaak verborgen – kapitaal van je school aan. En het ligt voor iedere school binnen handbereik.

Professionele samenwerking
driekhoek-kind-ouder-leraar-glanstechniek-220px
Er zijn vele verschillende aspecten die maken dat de samenwerking met ouders goed verloopt. En je kunt jezelf en je team hierin trainen! De training die wij bieden is een op jullie schoolsituatie en uitdagingen toegesneden traject. Het doel is telkens een effectieve leergemeenschap te creëren waarin leraren, kinderen en ouders samenwerken.

Glans-techniek
Onze visie op ouderbetrokkenheid is gevormd tijdens het schrijven van het boek door Marja Klaver ”School en ouder – Schouder aan schouder” Betrek alle ouders met de Glans-techniek. De Glans-techniek helpt het schoolteam om een excellente relatie op te bouwen met elke ouder van elk kind in hun klas. Om kennis te maken hebben we ook een workshop rond dit thema. Op de website van de Glans-techniek lees je alles over de techniek en ouderbetrokkenheid.

Onderwerpen
We hebben reeds een breed scala aan trainingen ontwikkeld voor de scholen waarmee we samenwerken.

Gevalideerd-300x210Veel van onze trainingen zijn gevalideerd door Registerleraar. Ze voldoen daarmee aan de kwaliteitseisen en tellen mee voor de registratie in het register.

Om je te inspireren, hebben we hier een aantal onderwerpen voor je op een rij gezet:

  • Glanzende grondhouding*
  • Dialoog, de beste keus*
  • Driehoekgesprekken
  • Kindgesprekken die het verschil maken*
  • Omgaan met emoties en slecht nieuws*

De trainingen met een * zijn gevalideerd door Registerleraar.

Heb je zelf een eigen suggestie? Dat kan ook, we bieden altijd maatwerk. Neem contact op en we helpen je graag verder.

Opzet en resultaat
We starten de training met een kostenloze quickscan om te bepalen waar de school nu staat. Samen bepalen we zo hoe de ouderbetrokkenheid nu is en waar deze kan worden verbeterd. We bieden hiervoor alle instrumenten, zowel inhoudelijk en organisatorisch. Het resultaat is:

  • leraren stemmen zich op elkaar of,  zodat – in alle verscheidenheid – één team met één visie ontstaat.
  • het team, onder leiding van de directie, ontwikkelt een doorgaande ouderlijn die uiting geeft aan de ambitie van de school.
  • het team bouwt een optimale communicatie en samenwerking met alle ouders op.
  • de school wordt in alle opzichten sterker, óók als ‘merk’ naar buiten toe.

Video referentie
Bekijk hier de videoreferentie van Wil Zomer, directeur PC Basisschool De Marke. Zij volgde met haar team de training ‘Ouders als educatief partner':

Wil je ook ouders succesvol betrekken? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.